Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
Čudotvorni efekti prirodne kane
K-beauty
15.01.2021.

Čudotvorni efekti prirodne kane

Kako da bojite i negujete kosu tokom zime? Čudotvorni efekti prirodne kane

Umetnost bojenja kose stara je vekovima i da- kao što možete da pretpostavite, savremene farbe za kosu nisu bile dostupne u Egiptu 1.200 godina pre nove ere, već se kosa bojila na potpuno prirodan način. Žene su koristile ono što im je bilo dostupno, a to su biljni pigmenti. Tako upotreba kane, žbunaste biljke naziva lawsonia inermis seže daleko u prošlost i predstavlja odličan primer kako su stare civilizacije jednako brinule o lepoti i zdravlju kose kao mi danas.

Iako najpopularnija i najkvalitetnija kana danas dolazi iz Indije, njena prva zabeležena upotreba bila je kod Egipćana koji su odlično poznavali benefite i dejstvo kane na kosu, a u skladu sa svojim potrebama: za početak, moć kane da svaku vlas zaštiti od sunca i prašine. Odavno smo prevazišli sušenje lišća i njihovo mlevenje u prah da bismo dobili provereno kvalitetnu boju za kosu, jer to sada za nas čine poznate kozmetičke kompanije poput Impression Cosmetics koja je osnovana upravo sa idejom da na tržište plasira kvalitetne boje za kosu na biljnoj osnovi – kani.

Njena primena nosi brojne pozitivne efekte na zdravlje, izgled i rast kose, što je danas čini najpopularnijim prirodnim metodom za negu i bojenje kose. Svakako, sa dobrim razlogom.

Evo zašto bi trebalo da koristite kanu za kosu

Upotreba kane zapravo je vrlo slična danas poznatom farbanju kose, ali ona ima efekat maske i pakovanja za kosu, jer na različite načine doprinosi održanju opšteg zdravlja vlasi i kože glave.

Upravo u tome leži možda i najvažniji benefit kane. Na kožu glave rastvor kane deluje rashlađujuće, a biljni pigmenti imaju antigljivično i antimikrobno dejstvo. Tako kana eleminiše različite nečistoće sa temena, umiruje osećaj svraba i na taj način sprečava nastanak peruti. Uz to je usko vezana i sposobnost kane da reguliše proizvodnju sebuma. Ova biljka balansira PH vrednost kože glave i dok uklanja masnoće sa kose, čisti pore, oslobađa folikule dlake, čime reguliše rad lojnih žlezda. Zato je pozitivan efekat kane na kosu sklonu mašćenju nezamenljiv.

Žene sa takvim tipom kose izbegavaju komercijalno dostupne regeneratore i koriste kanu. Mleveno lišće biljke kane stvara zaštitu oko svake vlasi i zadržava u vlasištu prirodnu vlagu bez dodatnog mašćenja kose. Pojačano dejstvo hidratacije kose pomaže i u njenoj zaštiti od lomljenja i rascvetalih krajeva, što je naročito značajno tokom zime zbog niskih temperatura i vetra.

Kao rezultat doprinosa zdravlju kože glave i dejstvu na oslobađanje folikula dlake, kana je poznata i po sposobnosti da spreči opadanje kose i podstakne njen rast. Čišćenje pora i omogućavanje da folikuli dlake dospeju na površinu kože, kana sprečava opadanje kose i ubrzava njen nesmetan rast. Kako je period hladnog vremena brojnim ženama poznat po pojačanom opadanju kose, zimska rutina u nezi rado će prihvatiti kanu kao deo brige o kosi.

Međutim, dejstvo zbog kojeg se kana najčešće koristi za negu kose je uticaj na strukturu pojedinačnih vlasi i cele kose. Naime, hranljivi biljni sastojci u kani umanjuju postojeća oštećenja na kosi i istovremeno je hrane, pa je kana možda najpoznatija po svojstvima za ojačavanje i obnavljanje kose. Primena kane pomaže da se kutikula dlake obavije zaštitnim omotačem što kosi daje sjaj i povećava njenu elastičnost, a time i otpornost na lomljenje i kidanje kose usled nepovoljnih vremenskih prilika i prilikom češljanja, feniranja i oblikovanja.

Kako odabrati kanu za kosu?

Ukoliko ne želite efekat promene boje, ali tražite sva druga pozitivna dejstva kane, onda se možete odlučiti za neutralnu kanu koja se priprema upravo sa namerom da deluje kao pakovanje za kosu. Osim nje, na tržištu možete naći i prirodnu kanu čije nijanse pokrivaju raspon od braon do crvene boje uz sve pozitivne efekte na izgled i zdravlje kose, dok se u crnu kanu za izrazito tamne nijanse dodaje indigo prah.

Izbor prirodne kane u nijansi koja je najsličinija vašoj prirodnoj boji će dati najbolje rezultate – pojačan sjaj i elastičnost kose bez značajne razlike u odnosu na prirodnu boju kose.

Šta treba da znate pre korišćenja kane?

Impression kana za kosu je 100% prirodna i ne sadrži amonijak, ali bez obzira na biljno poreklo i potpunu prirodnost ovog proizvoda, obavezno 24h pre planiranog bojenja kose i nanošenja kane postupajte prema uputstvu – malu količinu smese pripremite kao za farbanje i nanesite na skriveni deo kože, kako biste bili sigurni da nećete dobiti alergijsku reakciju.

Ukoliko se nakon 24h od probnog nanošenja na tretiranom mestu ne javi nikakva reakcija, slobodno koristite kanu; ukoliko se pojavi crvenilo i svrab to znači da ste preosetljivi na neki od sastojaka i ne bi trebalo da koristite kanu.

Česta napomena kod upotrebe kane odnosi se na njenu sposobnost bojenja ne samo kose, već i kože. Zato jeste neophodno da zaštitite kožu pre bojenja – ivice lica, uši i vrat namažite tankim slojem vazelina ili kokosovog ulja, a pobrinite se da je odeća koju nosite stara i iznošena – jer se fleke od kane zaista teško izvlače sa tkanina.

Sada možete početi sa primenom

Počnimo od pripreme! Prah iz kesice je potrebno rastvoriti u tečnosti. Najjednostavije je rastvoriti prah u mlakoj vodi prateći uputstva sa pakovanja i dobro promešati kako bi smesa bila jednolična bez grudvica. U ovom koraku, ukoliko želite da pojačate dejstvo ove biljne boje za kosu, prah možete rastvoriti u prohlađenom i proceđenom čaju od hibiskusa ili zelenom čaju (ako ste odabrali crvenkastu nijansu) ili proceđenoj i ohlađenoj kafi ili crnom čaju (ako tražite dublju i tamniju nijansu braon boje).

Nakon pripreme kane, uvek se postavlja pitanje planiranja vremena za ostatak procesa. Što se tiče vremena stajanja dobijene smese pre nanošenja na kosu, iako se često savetuje da rastvoren prah prekrijete plastičnom folijom i ostavite da odstoji preko noći, uz Impression kane za bojenje kose to neće biti potrebno: možete je koristiti čim primetite da je smesa mešanjem postala jednolična.

Drugi deo vremena koje je potrebno planirati odnosi se na pitanje koliko dugo je potrebno da pasta koju ste naneli stoji na vašoj kosi. Pravilo je da što duže stoji, nijansa će biti intenzivnija. To ipak ne znači da je morate držati ceo dan i celu noć – naprotiv. Impression kane za kosu dovoljno je držati pola sata nakon nanošenja kako biste primetili efekte i u kvalitetu kose i promenu u njenoj boji.

Kanu nanesite na čistu i suvu kosu, koju ste prethodno oprali blagim šamponom i nemojte nanositi uobičajena pakovanja i regeneratore, kako bi vlasi ostale potpuno čiste i spremne da prihvate sve hranljive sastojke iz kane.

Kana se nanosi isto kao i svaka boja za kosu – dobro se očešljajte i podelite kosu na tanke pramenove širine oko 5cm. Dobijenu pastu nanosite četkom za farbanje od korena ka vrhu, vodeći računa da prekrijete svaku vlas odozgo i odozdo. Svaki pramen na koji ste naneli kanu zamotajte u malu punđu i ukoliko je potrebno pričvrstite šnalicom.

Kada ste naneli kanu na celu kosu, prekrijte plastičnom folijom kako bi pasta ostala topla i da izbegnete njeno sušenje. Nakon što ste kanu ostavili na kosi minimum pola sata, isperite. Za ispiranje kane potrebna vam je samo topla tekuća voda, bez šampona. Da bi se pigment u potpunosti razvio potrebno je 24-48h nakon nanošenja: kako vreme prolazi boja kose će postajati dublja.

Ono što vam niko nije rekao o korišćenju kane

Koliko je kane potrebno za ravnomerno i efikasno bojenje vaše kose može varirati u zavisnosti od dužine i gustine kose. Standard je da se dve kesice Impression kane (svaka kesica sadrži 10g praha) koriste za kraću ili kosu srednje dužine, a tri kesice su dovoljne za dugu kosu srednje gustine. Ukoliko je vaša kosa gusta, možda će vam biti potrebna jedna kesica više od navedenog.

Ako se pitate koliko traje dejstvo bojenja kose kanom, to zavisi od vaše rutine pranja kose. Uz pranje kose dva puta nedeljno, pun intenzitet boje može trajati oko četiri nedelje. Nakon toga će boja biti manje intenzivna, ali ne zaboravite da je potrebno dosta vremena da se ona potpuno ispere, što morate imati u vidu ako planirate da uskoro kosu farbate u svetliju nijansu klasičnim farbama za kosu.

Razlog više da koristite kanu

Iako je prioritet upotrebe kane njeno blagotvorno dejstvo na kosu, proizvodi Impressions Cosmetics zasnovani na prirodnim sastojcima napravljeni su namerom povratka ravnoteže u prirodi i eliminisanja negativnog dejstva koje proizvodi sa sintetičkim sastojcima imaju na životnu sredinu.

Zbog toga, neka prirodna kana za kosu i njena upotreba za vas predstavlja ne samo idealnu zimsku negu, željenu promenu boje kose, već i povratak prirodi.

 

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara