Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
Šta je najvažnije kod šminkanja
Blog
17.09.2018.

Šta je najvažnije kod šminkanja

Društvene mreže pune su tutorijala za šminkanje, novih proizvoda i prelepih žena koje imaju savršen ten i spektakularan make up. Naravno, one imaju profesionalnog šminkera uz sebe, ali mi imamo naš blog i jedna drugu, zato – da, možemo da izgledamo kao one. Uz neka najvažnija pravila koje nam često na mrežama ne odaju. ;)

Zlatno i najvažnije pravilo jeste da je nega uvek na prvom mestu! Što je koža negovanija to će nam biti potrebno manje šminke.  Prvo proverite stanje svoje kože i tako odredite šta vam je od šminke neophodno.

Važno je da izaberete nijanse koje odgovaraju boji vašeg tena, očiju, ali i da šminka bude usklađena sa odećom i prilikom.

Pre početka, očistite kožu temeljno sredstvima za čišćenje. Nečistoće će učiniti da šminka bude nepostojanija, ali i da koža teže podnese šminku. Nanestite hidrantnu kremu, jer će koža tako upijati hranljive sastojke umesto pudera. Takođe, što je koža više hidirirana, to puder izgleda ujednačenije, a ten blstavo i besprekorno. Ako imate nepravilnosti, preporučujem vam korektore u boji.  Oni čija nijansa vuče na zelenkastu neutralizovaće crvenilo, tragove lasera, vidiljive krvne sudove i sveže ožiljke. Korektori sa žutom nijansom su vam potrebni ukoliko želite da prikrijete podočnjake, podlive ili proširene vene. Tečni puder je vrlo važan u celokupnom izgledu jer predstavlja osnovu i izjednačuje ten. Najbolje ga je naneti na čelo, jagodice, nos i vrh brade, te ga razmazati kao kremu. U zavisnosti od toga sa čime ste veštije, možete koristiti četkice ili sunđerčiće. Nijansu uvek birajte tako što ćete je uporediti sa bojom kože na vratu ili unutrašnoj strani ručnog zgloba.

Puder u prahu ili kameni puder su vrlo važni jer doprinose postojanosti korektora i tečnog pudera. Takođe, oni daju mat izgled, te su odlični ukoliko vam je T zona sklona mašćenju. Izbeći ćete neželjeni sjaj i gubitak postojanosti tena. Rumenilo ili highlighteri su važni za završni sjaj i isticanje oblika lica. Pravilno naneti na jagodice, daće licu zdrav izgled i istaći prirodne konuture.  Njihova nijansa treba da bude blago tamnija od nijanse tena, a važno je i da se uklopi uz boju ruža, senke ili odeće.

Još jedno važno pravilo je da ukoliko ste rešile da istaknete oči, usne našminkate nešto neutralnije i obrnuto. Ukoliko je šminka prejaka i na očima i na usnama rizikujemo da zgledamo napadno, neukusno i sasvim nevešto. Zato, ako ste rešile da istaknete oči, najvažnije je da zapamtite – svetlije nijanse senke se nanose na donji deo kapka bliži nosu, dok se intenzivije boje nanose na spoljašnje uglove. Ajlajner se povlači uz ivicu trepavica, a debljina i dužina linije treba da budu prilagođene dobu dana i prilici za koju se šminkate. Maskara usavršuje svaki izgled, ali je važno sa njom ne preterati. Niko ne želi da ima grudvice i slepljene trepavice, zar ne?

Ako ste rešile da istaknete osmeh i usne, počnite sa olovkom. Ona će pružiti osnovu za dugotrajnost ruža, ali i istaći konture usana, te ih učiniti senzualnijim i punijim. Ukoliko niste sklone eksperimentisanju, najbolje bi bilo da je nijansa olovke što približnija nijansi ruža. A obe nijanse treba da budu prilagođene boji tena, rumenila i odeće.  Za mat izgled možete utapkati malo senke u sličnoj nijansi preko ruža, ili staviti sjaj ukoliko želite sjajniji izgled usana. Ne zaboravite, i koži usana je potrebna hidratacija, nanesite malo balzama za usne pre nego što počnete sa šminkanjem.

Spremne ste! Ali, najvažnijim lekcijama u vezi sa šminkanjem tu nije kraj. J

Vrlo je važno da čistite četkice redovno. Najmanje jednom mesečno odgovarajućim sredstvom operite sav pribor za nanošenje šminke. Time ćete smanjiti mogućnost od pojave alergija, ali i produžiti trajanje četkicama.

I uvek, uvek, baš uvek skinite šminku. Detaljno, temeljno, sredstvima prediđenim za tu namenu. Samo tako ćete omogućiti koži da diše i obezbediti joj ono najvažnije, od čega smo počele – negu.

Autor: Stojana Kevrešan

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara