Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
Kana – prirodno farbanje kose
Blog
07.02.2017.

Kana – prirodno farbanje kose

Poznato je da su Indijke žene koje imaju najkvalitetniju kosu na svetu. Nekima od njih, kosa je kvalitetna toliko, da dostiže najvišu cenu na svetskom tržištu kose. Pojedine Indijke, namenski puštaju kosu kako bi je prodale i dobro zaradile na njoj. Pitate se kako? Jeste li čuli za kanu?

Odgovor leži u tome što za farbanje kose Indijke koriste isključivo kanu!

Šta je kana?

Kana je prirodna boja za kosu, proizvedena postupkom prerade biljke kana. Ono što je karakteristično za ovu vrstu sredstva za bojenje, jeste da ono osim što farba, ujedno i neguje kosu.

Kako Kana neguje kosu?

Kana neguje kosu tako što prilikom nanošenja na nju, oko svake vlasi formira zatvoren zaštitni sloj. Taj zatvoreni zaštitni sloj kane, sprečava da bilo koji spoljni i potencijalno štetni uticaj dopre do srži kose. Ali i da sve ono što je kvalitetno u sastavu kose izađe iz nje.

Koje boje kane postoje?

Postoji nekoliko različitih boja kane. Prva i osnovna jeste crvena kana, ali pored nje postoje još i crna, smeđa i plava kana.

  • Crvena kana je najzastupljenija, kako u primeni tako i na tržištu. Ona se proizvodi tako što se odaberu sveži i zeleni listovi biljke kana. Ti listovi se zatim osuše i nakon sušenja melju. Iz njih se dobija blago crvena nijansa kane.
  • Crna kana, dobija se tako što selistovi biljke kana pre obrade predhodno pomešaju sa indigom. Rezultat tog mešanja jecrna kana sa tamno plavim odsjajem.
  • Smeđa i plava kana, najređe su na tržištu i uprkos uopštenim pozitivnim karakteristikama kane, kada su u pitanju ove dve nijanse, treba imati veliki nivo opreznosti. Razlog tome je taj što se smeđa i plava boja kane dobijaju hemijskim putem i dodavanjem različitih aditiva i supstanci  listovima biljke kana.

Kako se koristi kana?

   Ukoliko želite da upotrebite crvenu kanu, biće vam potrebno da skuvate i prohladite čaj od hibiskusa, a ukoliko želite da upotrebite crnu kanu skuvajte i prohladite crni čaj. Kada se čaj prohladi, u njega dok je još mlak sipajte prah kane i dobro ga promešajte. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu masu, umerene gustine. Idealna gustina kane je gustina jogurta.

   Zatim, kanu pažljivo nanesite na čistu i suvu kosu, pazeći pritom da ne dohvatite kožu lica i vrata ili garderobu. Kada nanesete kanu na celu kosu, kosu umotajte u foliju i peškir i čekajte da kana deluje. Što duže držite kanu na kosi, to će boja biti intenzivnija i jača. Ukoliko želite jaku i intenzivniju nijansu, možete sa kanom i da prespavate i tek ujutru je isperete. Ukoliko niste sigurni koji intenzitet boje želite, pratite promene na kosi i kada budete zadovoljni nijansom, kosu isperite. Ispiranje kose treba da bude intenzivno i da traje sve dok voda ne postane sasvim čista.

Da li kana ima mane?

Nažalost ima. Ukoliko niste zadovoljni bojom koju ste farbanjem dobili, nećete moći lako da je promenite farbom za kosu! Razlog tome je to što kana stvara zatvoreni zaštitni sloj oko kose i ne dozvoljava da bilo šta lako dopre do nje, pa ni farbe za kosu.

 

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara