Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
Da li ste čuli za benefite puževe sluzi?! Sigurno jeste, ali hajde da zajedno otkrijemo njegove neverovatne efekte
K-beauty
28.02.2022.

Da li ste čuli za benefite puževe sluzi?! Sigurno jeste, ali hajde da zajedno otkrijemo njegove neverovatne efekte

Autor: Kristina Blagojević

Poslednjih nekoliko godina, puževi su postali veoma popularan sastojak kozmetike, da budemo precizniji, njihova sluz je sastojak koji ima mnogo benefita za našu kožu.

Iako je korejska kozmetika najpoznatija po tome što ovaj sastojak ima u svojim preparatima, oni nisu prvi koji su ga uveli u upotrebu. Radnici iz Čilea, koji su radili sa puževima su primetili da su im ruke mekane iako je tokom rada dolazilo do povreda i posekotina. Njihove povrede na rukama su bivale regenerisane.

Nakon toga, u Čileu su izvršena istraživanja kako bi se ovaj sastojak odobrio za upotrebu na koži lica, što je dovelo do proizvodnje prve kreme za lice sa puževom sluzi.

Benefiti puževe sluzi za kožu

Puževu sluz ili mucin čine glikoproteini, bakar, peptid, hijaluronska kiselina i glikolna kiselina.

Zahvaljujući svim ovim sastojcima ona deluje protiv starenja, hidrira, posvetljuje, umiruje kožu i vrši blagi piling – skoro pa savršen sastojak za sve tipove kože. Naučne studije su dokazale da puževa sluz kožu čini mekšom i nežnijom, smiruje rozaceu i akne.

Kako se dobija puževa sluz za kozmetičke proizvode?

Puževa sluz je sekret koji se dobija od puža. On prirodno luči sekret kada je pod stresom, kao način da se zaštiti.

Ovaj sastojak ne sakuplja se od nasumičnih puževa sa trotoara ili sa ulice, nego sa posebnih farmi na kojima im je obezbeđen zdrav i kvalitetan uzgoj. Koristi se posebna mašina za ekstrakciju sluzi, tako da tokom tog procesa ne dolazi do smrti puževa.

Da li je puževa sluz dobra za kožu sklonu aknama?

Apsolutno. Veoma je lagan sastojak koji ne začepljuje pore. Ima lekovita i antimikrobna svojstva koja će pomoći u tretmanu akni i umirenju upala. Zahvaljujući glikolnoj kiselini, pomaže u regeneraciji kože, te je efikasna u tretmanu ožiljka od akni kao i u rešavanju problema neujednačenog tena kože i hiperpigmentaciju.

Osim toga, može pomoći da se poveća vlažnost kože zbog hijaluronske kiseline, koja je humektant, što znači da privlači molekule vode na spoljašnji sloj kože, održavajući kožu hidriranom.

Možete li se kombinovati sa sastojcima kao što su vitamin C i retinol?

Ovo je veoma nežan sastojak koji se dobro slaže sa drugima. Vlaži kožu i ima lekovita svojstva, tako da je pogodan za kombinovanje sa jakim sastojcima koji mogu da je isuše i iritiraju kao što su retinol, vitamin C i kiseline (AHA i BHA).

Važno je napomenuti da prisutna glikolna kiselina ne izaziva osetljivost.

Da li proizvodi sa puževom sluzi imaju neprijatan miris i teksturu?

Može se desiti da će vam trebati neko vreme da se naviknete na teksturu. U zavisnosti od koncentracije sastojka i vrste proizvoda u kome se nalazi, proizvodi sa puževom sluzi mogu biti lepljivi. Ali kada se upije koža postaje meka i glatka.

Naš predlog

Kozmetiku sa puževom sluzi mogu koristiti svi, bez obzira na godine. Ukoliko imate masnu kožu sklonu aknama ili ožiljke od akni, te želite regenerisati kožu, naš predlog je da u svoju dnevnu i noćnu rutinu uvrstite neke od preparata sa puževom sluzi Mizon brenda. Njihova kozmetička linija u svojim preparatima ima još peptide, adenozin i biljne ekstrakte.

Mizon snail repair intensive ampoule je serum lagane vodenkaste strukture u kome se nalazi visoka koncentracija puževe sluzi od čak 80%. Osim nje u svom sastavu ima hijaluronsku kiselinu, glicerin i kakao.

Kakao sadrži sastojak koji se zove teobromin i on povećava protok krvi u koži, te tako pomaže u sprečavanju suvoće i podstiče zarastanje. Još jedan moćan sastojak se nalazi u ovom serumu a to je bakar trieptid, koji dokazano povećava proizvodnju kolagena i elastina. Takođe je moćan antiinflamatorni sastojak. Dolazi upakovan u bočicu od tamnog stakla sa staklenom kapaljkom.

Nanosite ovaj serum na čisto lice. Jedna puna kapaljka je dovoljna za celo lice. Kada upije, završni sloj uopšte nije mastan ili klizav. Međutim, zbog vlažnih sastojaka u ovoj ampuli, koža je malo lepljiva na dodir.

Naš savet je da nikada ne koristite ovaj serum kao poslednji korak – ne samo zbog lepljivosti, već i zato što humektanti iz seruma mogu da urade svoje, samo ako nakon njega koristite hidratantnu krema. U suprotnom, oni nemaju odakle da povuku vlagu i na kraju će isušiti vašu kožu umesto da je hidriraju.

Mizon Snail repair all in one krema za lice je kremaste i lagane teksture i koža je lako upija. Nakon nje koža je svilenkasta i podatna a to se postiže utapkavanjem ove kreme a ne klasičnim mazanjem.

Sadrži čak 92% puževe sluzi. Negu kože završite Snail repair kremom za područje oko očiju.

Da li ste već probali kozmetiku sa puževom sluzi? Javite nam kakva su vaša iskustva.

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara