Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
Koliko je potrebno da od crnke postaneš plavuša?
Blog
20.04.2018.

Koliko je potrebno da od crnke postaneš plavuša?

U filmu "Nešto sasvim lično" (Up, Close and Personal), Mišel Fajfer , koja igra ambicioznu mladu TV novinarku zaljubljenu u svog starijeg kolegu i mentora (Roberta Retforda), kada se u jednom momentu seli i menja posao, saznaje iz ankete među gledaocima da im se nešto ne sviđa njena kosa.

"Kosa je karakter" , kažu joj i savetuju da nešto uradi sa svojom frizurom. I ona svoju plavu kosu ofarba u crno.

Pa, ako ta priča o karakteru ima smisla, a čini mi se da ima, onda je na više nivoa potrebno dosta toga da od crnke postaneš plavuša. Poznajem neke dame koje su se uspešno transformisale, a viđam u prolazu i neke promašaje.

Ja nisam verovala da ću ikada postati plavuša (jer sam pola života bila crvenokosa), dok nisam videla na TV-u našu glumicu, raskošnu damu Veru Čukić, koja je uvek bila crnka i predstavljala onaj tip rasne srpske lepote, kako divno izgleda kao plavuša! Tada sam shvatila da je ona taj potez napravila veoma mudro - crna kosa ističe crte lica i čini ih oštrijim i izražajnijim, a u nekim godinama, kad su neke bore već duboko ucrtane, plava kosa ublažava i umekšava crte lica i daje dostojanstven i prefinjen izgled.

Ne kažem da sve žene u godinama treba da budu plavuše, ili da je plava rezervisana za neke godine - govorim o prelasku iz crne boje kose, koja je bila pečat i definicija nečije pojave, u plavu boju, koja zahteva redefiniciju.

Ako crnokosu ženu doživljavamo kao odlučnu, prodornu, otvorenu, strastvenu, plavušu vidimo kao nežnu, tajanstvenu, blagu, smirenu (čak hladnu). To su, naravno, stereotipi, ali, ako kosa (frizura i boja) zaista izražava karakter, ako svojim izgledom želimo da saopštimo okolini ko smo i kakvi smo (a želimo) i da se predstavimo u svom najboljem izdanju, ne možemo ni da pobegnemo od sterotipa - a možda ne treba ni da pokušavamo.

Da, postoje i oni drugi stereotipi vezani za plavuše, o njihovoj (ne)inteligenciji, koji se nekako nadovezuju na viđenje žene kao seksualnog objekta, a plavuše kao glumice iz porno-filmova. Ne mogu da se ne složim - plava boja kose može da deluje jeftino i da šalje prostačku poruku, ako iza nje ne stoji karakter, ako je ne nosimo sa potpunim stavom i integritetom. Uostalom, to može da važi i za bilo koju drugu boju kose, kao i za bilo koji oblik provokativnog i ekstravagantnog imidža koji žena bira. Mora da može i ume da ga nosi, da bi to izgledalo dobro i skretalo pažnju u pozitivnom smislu.

Pa, ako si crnka i želiš da postaneš plavuša, tvoja transformacija će biti šokantna za okolinu, ali ako proizilazi iz tvog stava, iz toga kako se osećaš i kako želiš da izgledaš, samo napred.

Koliko će ti vremena biti potrebno? Danas postoji veliki izbor kvalitetnih farbi za kosu, postoje skidači boja, ukoliko si se prethodno farbala u tamnu boju, pa može da ti uspe iz prvog pokušaja, a možeš i da izbegneš radikalne zahvate kao što je blajhanje. Računaj ipak da će ti biti potrebno malo eksperimentisanja i više pokušaja, da pronađeš pravu nijansu i farbu koja ti najviše odgovara - i da shvatiš da li vidiš u ogledalu pravu sebe, da li tvoja nova boja izražava tvoj karakter na pravi način.

Tekst: Aleksina Đorđević

 

 

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara