Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
BORE- Koje vrste postoje i da li ih je moguće eliminisati?
K-beauty
23.08.2021.

BORE- Koje vrste postoje i da li ih je moguće eliminisati?

Prvo, hajde da razjasnimo šta su bore i kako nastaju?

Bore su deo normalnog procesa starenja i nastaju na dva načina: putem prirodnog procesa starenja, ali i pod dejstvom eksternih faktora. Prirodno starenje nastaje pod dejstvom vremena zbog smanjenja proizvodnje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, što doprinosi nastanaku bora.

Starenje pod dejstvom spoljašnjih faktora je uzrokovano negativnim uticajem okoline koji takođe smanjuju prozvodnju kolagena, utiču na elastičnost i gipkost kože. Ovo su u suštini stvari nad kojima imamo kontrolu, jer korigovanjem svakodnevnih navika u ishrani, nezi i zaštiti kože, može se uticati na usporavanje njihovog stvaranja. Zagađen vazduh, nekorišćenje krema sa SPF-om, pušenje i konzumiranje alkoholnih pića, sve su to faktori koji doprinose starenju.

Sada kada smo utvrdili osnovne uzorke nastanka bora, podelu dalje možemo izvršiti i na dinamične i statične.

Dinamičke bore se formiraju kao posledica mišićnog pokreta koji nastaje kada pravite izraze lica, mimiku ili druge pokrete koji se ponavljaju. Kada se mišići koriste, koža lica se zbija i linije se formiraju. Dok ste mladi koža je puna kolagena tako da se koža vraća u zategnuto stanje bez vidljivih linija, ali kako starimo dinamične bore počinju da postaju trajne.

Statične bore nastaju usled gubitka volumena i elastičnosti. Oni su vidljivi bez obzira na kretanje mišića i više liče na nabore, na primer, nabori koji idu od nosa do strana usta."

Kako ih lečiti…

Najbolji  sastojci u borbi protiv bora su retinoidi koji u kombinaciji sa dobrim preventivnim režimom kao što su krema za sunčanje i konzumiranje i korišćenje vitamina C daju najbolje rezultate.

Takođe ne treba zapostaviti AHAs kiseline i peptide kao isto tako važne sastojke koji leče i sprečavaju bore. Bez obzira gde se bore nalaze, upotreba navedenih sastojaka će definitivno usporiti i ublažiti njihovu vidljivost.

Preparati koji sadrže navedene sastojke i koji su pokazali svoju efikasnost u ublažavanju vidljivosti bora dolaze nam iz kolekcije Mizon. Radi se o kremi Mizon collagen power lifting kremi koja svojim aktivnim sastojcimam od čak 75% morskog kolagena, vraća izgubljenu elastičnost i gipkost. Morski kolagen koji ima sličnu molekularnu strukturu kao ljudske ćelije, popunjava opuštenu kožu kojoj nedostaje prirodni kolagen i vraća joj elastičnost.

Za vašu oblast ispod očiju, koja ima tendenciju da bude tanja i zahteva drugačiji tip hidratantne kreme, isprobajte Mizon collagen power firming okoloočnu kremu koja sadrži  visoko koncentrovani kolagen, podiže bore oko očiju i poboljšava elastičnost kože i istovremeno kožu čini hidriranom i glatkom.

Stvari se, ipak, malo komplikuju, kada počnemo da diskutujemo o dubljim vrstama bora, koje se formiraju na čelu i oko usana i očiju.

Bore oko usana ili takozvane “linije smeha” ili “zagrada” su generalno uzrokovane gubitkom volumena i elastičnosti i nabiranjem kože. Sastojci koje smo ranije pomenuli mogu da pomognu u sprečavanju pogoršanja jer mogu da pojačaju sintezu kolagena i elastina, ali često je potrebno da razmotrite više proceduralnih tretmana kako biste zamenili izgubljeni volumen i podigli kožu.

Za linije koje su veoma duboke ili ne reaguju na aktuelne tretmane, postoji niz minimalno invazivnih procedura koje su se pokazale efikasnim kada ih vodi sertifikovan dermatolog. Među njima su botoks ili drugi neuromodulatori, fileri, hemijski pilinzi, laseri, ulterapija, radiofrekvencija, mikroneedling…

Prevencija bora

Iako je teško kontrolisati starenje, efekti na kožu se mogu ublažiti i usporiti uz koršćenje odgovarajućih preparata u pravo vreme.

Sastojci koji se koriste za lečenje bora su dobri za prevenciju jer stimulišu sintezu kolagena i elastina, čime pomažu u održavanju strukture kože. Jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija stvar koju možete da uradite da sprečite nastanak bora, jeste da praktikujete dobru svakodnevnu zaštitu od sunca jer znamo da je ultraljubičasto zračenje uzrok starenja pre vremena. Svakako naša preporuka i favorit za dobru kremu sa SPF zaštitom, koja ujedno i hidrira je Mediheal Soothing moist sun essence krema.

 

Kao infuzija kolagena preporučuje se da jednom nedeljnom koristite i maske za lice koje će pomoći koži vašeg lica u borbi protiv starenja. Cliv Collagen Resurgence maska za lice za samo 20-ak minuta poboljšaće otpornost i nadoknaditi potrebe za kolagenom dok će vitamin C iz limuna, ekstrat culture paradajza “Callus” i vitamin B kontrolišu proizvodnju pigmenta melanina u koži in a taj način je čine blistavom i sjajnom.

Ostali načini da usporite nastanak bora su da  prestanete da pušite, da se često odmarate, jedite dobro, vežbajte dosledno, izbegavajte nepotrebne pokrete lica koji se ponavljaju. U to se naravno ne računa osmeh!

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara