Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
KAKO ZAPRAVO ZIMSKO VREME UTIČE NA VAŠU KOŽU?
K-beauty
23.11.2021.

KAKO ZAPRAVO ZIMSKO VREME UTIČE NA VAŠU KOŽU?

Stalno možemo da čujemo: „Hladno vreme može da isuši vašu kožu i učini  je grubom!“

Ali, kako se to zapravo dešava? Želimo da vam objasnimo kakav efekat zima može da ima na kvalitet vaše kože i kako možete sprečitu njenu suvoću i narušavanje važne hidratantne barijere.

Održavanje kožom vlažnom i hidriranom je važan projekat i neophodno je napraviti dobru strategiju. Razlog za dobro pripremljen plan leži u činjenici da vaša koža prolazi kroz mnogo toga, kao na primer, primorana je da iskusi jake vetrove i suvoću vazduha zbog unutrašnjeg grejanja i nagle promene temperature, što kao posledicu ima kožu koja vapi za dodatnom negom.

Mnogi pokušavaju da u svoju rutinu uvedu ekstra guste hidratantne kreme, serume za koje se tvrdi da intenzivno hidriraju ali nikako da dobiju željeni efekat. Time se ublažavaju problemi sa kožom, ali se suština problema ne rešava. Najvažnija stvar koju možete uraditi u borbi protiv zimskih problema sa kožom je da razumete zašto se uopšte javljaju.

Dakle, hajde da počnemo tako što ćemo detaljnije objasniti zašto se javlja suva zimska koža. Na taj način možete izabrati najbolji način delovanja i imati blistavu kožu cele zime.

Kako Vaša koža funkcioniše?

Da bismo zaista razumeli kako zimsko vreme utiče na kožu, hajde da se podsetimo od čega se sastoji. Koža se sastoji od nekoliko slojeva koji se kreću po dubini i debljini. Najniži sloj se sastoji od potkožne masti, koja pomaže u izolaciji tela tako da može da izdrži različite temperature. Takođe pomaže u skladištenju energije. Sledeći sloj gore, dermis, je deblji sloj koji sadrži znojne i lojne žlezde, kao i folikule dlake. Ovaj sloj je mesto gde se sebum izlučuje u folikule dlake kako bi koža bila vlažna i zaštićena. Spoljni sloj kože naziva se epidermis, i to je tanji sloj koji služi kao zaštitna barijera kože. Epidermis je mesto gde se većina oštećenja javlja na koži, posebno tokom zime.

Šta hladno vreme čini Vašoj koži?

Spoljni sloj vaše kože sadrži barijeru za vlagu, koja štiti kožu od loših bakterija, štetnih uticaja  iz okruženja, transepidermalnog gubitka vode i drugih mogućih iritacija.

Ali drastične temperaturne promene koje obično doživljavamo zimi mogu narušiti ravnotežu ove barijere za vlagu. Hladan vazduh i jaki vetrovi, u kombinaciji sa suvim unutrašnjim grejanjem i smanjenom vlažnošću, narušavaju barijeru vlage.

Zamislite svoju barijeru za vlagu kao kuću koja se sastoji od cigle i maltera: ćelije vaše kože služe kao cigle, dok lipidi služe kao malter koji sve drži na okupu. Nedostatak vlage u vazduhu, zajedno sa sniženim temperaturama, može oštetiti kožu tako što prouzrokuje da se ta cigla i malter olabave i u suštini skinu zaštitnu barijeru kože. To onda rezultira mikropukotinama na koži koje se pojavljuju kao crvenilo i iritacija. Osim toga, kada se koža ohladi, voda u vašoj koži ima tendenciju da brže ispari. Kao što vidite, ovi procesi olakšavaju da završite sa suvom kožom koja se ljušti.

Kako se boriti protiv zimskih problema sa kožom?

Najbolje je da ojačate hidratantnu barijeru kože kako bi vas bolje zaštitila od oštrog vremena. S obzirom da se zdrava barijera sastoji od kombinacije lipida poput holesterola, slobodnih masnih kiselina i ceramida, da biste ga zaštitili od nesrećnih efekata zime, morate ga hraniti onim za čime žudi — hidratantnom kremom bogatom lipidima koja održava vašu kožu hidriranom tokom celog dana.

Odlična opcija je Dr.Jart+ ceramidin krema. Posebno je formulisana da ojača barijeru kože  specijalno formulisanim ceramidnim kompleksom koji dubinski vlaži i jača barijeru vlage u koži kako bi se odbranila od njenog gubitka.

Ali vaša koža lica nije jedina koja je pogođena tokom zime: koža na vašem telu može postati jednako suva i ljuskava. Da bi vaše telo bilo gipko i glatko, obavezno izaberite hidratantan preparat, a mi vam preporučujemo Frudia My Orchard peach esenciju za telo obogaćenu medom koji kožu čini nežnom i uhranjenom. Sadrži sastojke medom karamelizovane breskve prepune vitaminima i voćnih kompleksa viskog sadržaja vlažnosti.

Kako se nositi sa crvenilom na koži?

Pored suvoće,  promenljive temperature mogu ostaviti vašu kožu crvenom i upaljenom, što je još jedan klasičan znak oštećenja kožne barijere. Takođe, vaša koža može postati crvena jer produženo izlaganje niskim temperaturama utiče na krvne sudove tako da koža ima manju cirkulaciju. Kada se vratite na toplo u zatvoren prostor, cirkulacija se pospešuje zbog čega izgledate “crveno”.

Upotreba hidratantnih krema bogatih lipidima pomoći će vam da očuvate barijeru kože netaknutom i zaštićenom od uticaja spoljašnje sredine, ublažavajući deo crvenila kao rezultat. Takođe možete koristiti proizvode sa umirujućim sastojcima da umirite tu crvenu, iritiranu kožu.

Mediheal Tea Tree umirujući serum može učiniti upravo to, obnavljajući i zadržavajući vlagu. Ovaj serum je formulisan sa ekstraktom centella asiatica za koji se zna da ubrzava proces zarastanja kože i ublažava crvenilo, što ga čini savršenim za one sa veoma osetljivom i reaktivnom kožom. Takođe sadrži antioksidansima bogat zeleni čaj za zaštitu kože od neželjenih dejstava iz okoline.

Korišćenje umirujućeg seruma zajedno sa hidratantnim kremama za jačanje kože definitivno će pomoći da se zimsko crvenilo zadrži pod kontrolom.

Povrh toga, ne zaboravite da zaštitite svoje lice i pokrijete ga šalom kada idete napolje. Ponekad se toliko fokusiramo na zaštitu tela od hladnoće da zaboravimo da vodimo računa o koži lica.

Zima je teško vreme za vašu kožu, ali ako razumete kako utiče, možete biti dobro pripremljeni za borbu protiv njenih štetnih efekata.

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara