Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
Zašto su kreme za samopotamnjivanje bolje od solarijuma
Blog
13.06.2018.

Zašto su kreme za samopotamnjivanje bolje od solarijuma

U poslednje vreme mnogi stručnjaci zastupaju stav da solarijum nije idealno rešenje za postizanje preplanulog tena i pripremu za letnji period, ali i dalje osobama sa posebno osetljivom kožom, koja reaguje alergijski kad se izlaže suncu, savetuje se da obave nekoliko tretmana u solarijumu, pre bilo kakvog izlaganja suncu. Nošenje laganih košulja sa dugim rukavima takođe pomaže, pošto se alergijske reakcije obično javljaju na rukama i u predelu grudi. Kad pogledate kako se oblače beduini u pustinji, jasno je da zamotavanje u lepršave tkanine predstavlja zaštitu od nemilosrdnih sunčevih zraka, a tamo imaju dosta iskustva sa tim. Pošto izgleda da je svakog leta sunce sve vrelije i sunčanje sve rizičnije, svakako je logično pokriti izložene delove tela i koristiti kreme sa visokim procentom UV zaštite, čak i kad ne idete na sunčanje, nego samo u šoping po gradu.

Ali lep preplanuo ten nikada neće izaći iz mode, a za to ne moramo da pazimo u koje vreme se sunčamo i koliko ravnomerno koje delove tela izlažemo sunčevim zracima, da izbegnemo bele štrafte ne neosunčanim mestima. Ako do sada niste, probajte neki preparat za samopotamnjivanje. Pogledajte ponudu u lokalnim parfimerijama, posetite forume na Internetu, odlučite se za kvalitetan preparat sa UV filterom i pažljivo sledite uputstva.

Ako vam je lakše da razmišljate u negativnim scenarijima – najgore što može da vam se desi sa preparatom za samopotamnjivanje jeste da ispadnete flekavi i da nekoliko dana, dok se krema ne ispere, izgledate kao da ste se isprljali, a ne osunčali. Zato probajte prvo neku svetliju, dok se ne izveštite, pošto postoje kreme koje više i manje potamnjuju, a ravnomernost uglavnom zavisi od vaše veštine i preciznosti. Ukoliko niste jako vešti u tim kozmetičkim zahvatima na sebi i inače se obraćate kozmetičaru i frizeru za sve važnije zahvate, nanošenje kreme za samopotamnjivanje takođe možete poveriti stručoj osobi. To „samopotamnjivanje“ ne obavezuje vas da to radite sami – može da vam pomogne i prijateljica za koju znate da je spretna i da se sama depilira, fenira i sređuje nokte (mi devojke to stalno radimo jedna za drugu).

Bitno je da se ispoštuju uputstva, a ona redovno preporučuju piling pre nanošenja kreme, jer to obezbeđuje ravnomerno upijanje, ujednačen ten i duže trajanje. Namažite hidratantnu kremu na delove koje želite da potamnite, a pri izboru kreme obratite pažnju na to da li sadrži hidrirajuće sastojke.

Pažljivo pročitajte uputstvo, jer u njemu piše koliko vremena treba da krema pokaže efekat, da ne biste naneli previše kreme, jer vam izgleda da nema efekta, a zapravo samo ima sporije dejstvo. Bitan je i način na koji nanosite kremu – na ruke i noge je namažite dugim i snažnim potezima, a u bokove, stomak i obraze je utrljajte kružnim pokretima.

Pazite kada nanosite samopotamnjujuću kremu na lice – deo oko obrva, uz liniju kose, kao i oko nosa i usana, gde se krema može sakupiti u borama i napraviti fleke, istapkajte tuferom nakon nanošenja.

Najsuvlji delovi kože takođe zahtevaju posebnu pažnju – kolena, laktovi i peta. Tu će se krema najbrže upiti, pa zato nanesite najmanje količine.

Ove kreme se dosta brzo upijaju, pa ih zato treba naneti ravnomerno i brzo, a zatim treba sačekati da se potpuno upiju. To znači da najmanje desetak minuta treba da provedete golišavi (što vam po ovoj vrućini sigurno neće teško pasti), a za to vreme pažljivo operite dlanove i očistite nokte, jer će dobiti narandžastu nijansu, tamo gde su bili u kontaktu sa kremom.

U suštini, nije mnogo komplikovanije nego kad se sami farbate i nastojite da napamet dobro ofarbate izrastak na potiljku, koji ne vidite – malo prakse i ući ćete u štos. Ukoliko niste zadovoljni rezultatom, krema se ispira i izbledeće posle otprilike nedelju dana, pa možete da probate neku drugu liniju i nijansu, dok ne postignete ono što želite.

Ako smatrate da je ipak mnogo jednostavnije otići u solarijum, informišite se o raznim (oprečnim) mišljenjima i vodite se svojim zdravim razumom.

Autor: Aleksina Đorđević

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara