Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
10 VELIKIH AKNI-GREŠAKA KOJE MOŽDA NISTE NI ZNALI DA IH SVAKODNEVNO PRAVITE!
K-beauty
28.06.2021.

10 VELIKIH AKNI-GREŠAKA KOJE MOŽDA NISTE NI ZNALI DA IH SVAKODNEVNO PRAVITE!

Svako se u nekom trenutku života susreo sa crvenom, nabubrelom napašću na sred nosa, brade, čela... Možda u najgorem mogućem trenutku kada vam je potrebna savršena koža ispod šminke jer ste se upravo uputili na važan sastanak ili  neku svečanost. Pokušavate korektorom, puderom da makar malo prikrijete njeno postojanje ali ne vredi... Znamo, ništa gore... E to je ključan momenat gde će sudbina vaše kože zavisiti od sledećeg poteza koji ćete napraviti... Zato ćemo Vam sada predstaviti korake koje NIKAKO ne smete da načinite!

Svi dobijaju akne. To je prirodni deo života. Svakako, to ne znači da nisu dosadne i iritirajuće i da ne pokušavamo da uradimo sve da ih se rešimo što je pre moguće. Zato smo naglasili određene stvari koje definitvno ne treba raditi ako želite čistu, negovanu kožu koja traje...

 

     1. ISTISKIVANJE I ČAČKANJE BUBULJICA!

Sigurno ste čuli za vekovnu izreku: „Ne dodirujte vaše bubuljice! Ne istiskajte ih! Ne kopajte ih!“ Svi to znamo... Da li to znači da smo u potpunosti prestali to da radimo? Verovatno ne... Tako da, iz svega toga proističe velika šteta po Vašu kožu. Postoje niz razloga zbog kojih ne biste trebali dirati bubuljice, jer je to radnja koja će zasigurno bez greške pogoršati stanje.

Bubuljice su zapravo inficirane rane, a kada ih počnete gnječiti i vući one će se samo pogoršati i izgledati gore. Njihovo kopanje takođe može prouzrokovati kraste i ožiljke koje je teško izlečiti i još teže pokriti, a da ne pričamo tek o mogućnosti njihovog inficiranja ukoliko ih dirate prljavim prstima.

Umesto toga, opredelite se za rešenje kao što je By Wishtrend teca 1% barrier krema i sprečite velike probleme na koži. Umiruje nadraženi deo kože sprečavajući dalji proces razvoja potkožnih bubuljica, a samim tim utiče i na Vašu želju da pokušate prstima da je eliminišete.

Drugo rešenje koje Vam savetujemo je da kada primetite početno crvenilo zalepite flastere protiv akni i bubuljica. Oni sadrže aktivne supstance koje dokazano umiruju iziritirano područje.

     

     2. NE ODRŽAVATE HIGIJENU LICA ILI ODRŽAVATE I PREVIŠE...

Tokom jednog dana, Vaše lice prolazi kroz mnogo toga. Tu su znoj, šminka, bakterije iz naših ruku i drugi predmeti poput naočara, pa čak i spoljašnji faktori poput zagađenja koji bi potencijalno mogli da nam zapuše pore. Studije pokazuju da će oni koji su skloni aknama definitivno imati koristi od pranja lica dva puta dnevno, a mnogi predlažu dvostruko čišćenje.

Sa druge strane, definitivno možete previše da se umivate! Pogrešan je osećaj da bi to bilo tačno, ali preterano čišćenje može dovesti do isušivanja kože, što dovodi do toga da koža proizvodi više ulja kako bi to nadoknadila, što dovodi do dodatnih akni. Američka akademija za dermatologiju preporučuje ograničavanje pranja lica na dva puta dnevno i nakon znojenja. Korišćenje čišćenja saliciličnom kiselinom ili glikolnom kiselinom nekoliko puta nedeljno zapravo može pomoći da se zaustavi probijanje bubuljica pre nego što uopšte počnu. Mizon Anti Blemish gel za umivanje je odlična nežna opcija za držanje tih bubuljica na odstojanju.

   

     3. PRANJE LICA POD TUŠEM! NEEE....

Ovo deluje kontraintuitivno, zar ne? Već se tuširate, možete da ubijete dve muve jednim udarcem i operete lice zajedno sa ostatkom tela. Ali zapravo topla voda iz tuš kabine, može biti posebno iritantna i isušujuća za kožu.

Umesto toga, duplo očistite i hidrirajte kožu lica pre nego što krenete sa tuširanjem, izbegavajući da vam mlaz iz tuša traumira lice. Potrudite se da izbegavate korišćenje peškira za sušenje lica. Peškiri, naročito oni koji stoje u Vašem kupatilu, predstavljaju oazu kućnih bakterija. Umesto toga, malo izmasirajte lice, rukama gurajte kapljice vode u lice i vrat, a zatim otresite višak vode. Zatim sledite sledeći korak u svojoj rutini...

     4. RANE KOJE TREBA ADEKVATNO LEČITI...

U našoj žurbi i nestrpljenju da bubuljice i akne što pre nestanu i odu, često ih ne lečimo na adekvatan način. Fizički piling na koži pogođenoj aknama može proširiti infekciju na ostale delove lica, tako da je veoma važno izabrati odgovarajući piling za vašu kožu.

Takođe, pazite da ne preterate. Preterani piling je glavni uzrok akni koji se često previđa. Umereni piling nam omogućava da naše pore ostanu čiste i zdrave, ali odlazak preko palube može da izazove iritaciju, čineći nas podložnijim infekcijama i bakterijama. Ako Vam je potreban piling koji je blag i nežan prema vašoj koži, a u isto vreme uklanja mrtve ćelije i regeneriše, možemo Vam preporučit Klairs youthfulglow sugar piling.

     5. HIDRATACIJA!!!

Hidratacija je super važan deo rutine bez obzira na to da li imate akne ili ne. Ali verujte, to je posebno važno za one koji su skloni aknama. Postoji zabluda da je način za lečenje akni da se isuše, ali istina je da hidratacija zapravo može da pomogne u oslobađanju od viška sebuma ili proizvodnje ulja. Kada nam je koža suva, telo oseća da to treba da nadoknadi, a to čini proizvodnjom još više ulja. Prava hidratantna krema nadoknadiće ovu suvoću, naročito ako koristite proizvode kao što su benzoil peroksid i salicilinska kiselina koji već imaju tendenciju da isuše kožu.

Mediheal Tea Tree Biome Blemish Cica krema i Klairs Rich Moist Soothing krema su odlični hidratantni preparati za kožu sklonu aknama koji će hidrirati, a da Vas ne ostave da se osećate masno.

     

     6. HEMIJSKI TRETMANI, DA LI SU PRAVO REŠENJE?

Hemijski tretmani su odlični, ali nisu dugoročno rešenje za akne. Često nisu ni kratkoročno rešenje za akne. Ako ste skloni aknama, postoji nekoliko promena u načinu života koje bi trebalo da napravite kako biste bili sigurni da vam se akne ne vraćaju stalno. Na primer, menjanje jastučnica redovno. Bubuljice su česte ali su i ozbiljno stanje kože. Važno je da se prema njima ophodite redovno, a ne samo kada možete da ih vidite, kako biste bili sigurni da se neće stalno vraćati ili pogoršavati.

     7. DA LI STE DOVOLJNO UPORNI?

Rutina nege kože je od vitalnog značaja za rešavanje akni dugoročno. Svaki brend tvrdi da ima tretman koji brzo radi i koji će se rešiti vaših akni preko noći, ali istina je da tretmani za akne poput ovih mogu biti oštri i suvi. Nežna rutina možda neće zauvek proterati vaše akne, ali hraniti se ispravno i voditi računa da vam lice bude čisto i da je koža hidrirana,  već je sjajan početak.

Ako ste novi u K-beauty, definitivno bi trebalo da proverite rutinu od 10 koraka za osetljivu kožu sklonu aknama. Možda je 10 koraka mnogo ali postepenim uvođenjem pojedinih, omogućiće Vam održavanje kože zdravom i srećnom tokom dužeg vremenskog perioda.

     8.NE VODITE DOVOLJNO RAČUNA O HIGIJENI TELFONA, NAOČARA...

Verovatno dodirujete lice više nego što mislite. Ako ovo čitate sa laptopa ili računara, verovatno odmarate lice u rukama. Naše ruke nose tonu bakterija iz celog dana (čak i ako ih redovno peremo), kao i naši telefoni i naočare. I mi to stavljamo na lice. Užas! Nešto od ovoga je neizbežno, ali definitivno treba biti svestan toga i truditi se da ruke držite na odstojanju od kože Vašeg lica!

I ako svesno dodirujete lice, ne brinite. Postoje načini da povremeno, bez prevelike muke, očistite svoje lice... Mi Vam savetujemo Mediheal Tea Tree Blemish Cica Pad , jastučići koji uklanjaju višak sjaja i nesnosan sebum. Možete ih staviti u torbu i imati uvek pri ruci!

     9. NE SLUŠATE SVOJU KOŽU!

Koža će Vam reći kada nešto nije u redu. To zvuči čudno, ali hoće... Kada Vam ne odgovaraju određeni preparati možete da osetite kako Vas koža svrbi, pecka, zateže... Ako je takvo stanje kože dve nedelje od trenutka uvođenja novih preparata to znači da verovatno iritiraju kožu više nego što joj pomažu.

Počnite sporo sa novim proizvodima. Patch test. Sačekajte određeno vreme. Ustaljivanje novih proizvoda u rutinu se ne dešava preko noći. Možda nećete početi da vidite značajne promene nedeljama ili čak mesecima, ali zar nije čista, blistava koža vredna čekanja.

     

     10. NE PROUČAVATE SASTAV PROIZVODA!

Ne radi se samo o prehrambenim proizvodima, vaši proizvodi za negu i šminkanje takođe dolaze sa etiketama sastojaka. Veoma je važno da ih pročitate ili proučite proizvod pre nego što ga bacite u kolica za kupovinu. Jedna od najvećih grešaka u nezi kože, koja je veoma česta, je korišćenje preterano gustih proizvoda na koži, čime zapušavate pore i stvarate probleme svojoj koži.

     ZAKLJUČAK:

Tretmani akni nisu uvek intuitivni, a greške u aknama se lako mogu napraviti. Naravno da postoje one koje stalno čujemo, kao da ostavljaš bubuljice na miru, ali neki su manje očigledni, kao što je obavezna hidratacija. Biti svestan načina na koji čak i svakodnevne akcije mogu uticati na stanje Vaše kože je najbolji način da krenete sigurnim koracima ka održivoj, jasnoj i blistavoj koži.

 

Ostavi ocenu

Ostali komentari

  • Azra
    Azra

    Hvala vam na pomoći!❤️

    08.12.2022. 20:08