Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
Pravilo hidratacije u 5 sekundi koje će definitivno promeniti Vašu kožu! O čemu se radi…
K-beauty
21.12.2021.

Pravilo hidratacije u 5 sekundi koje će definitivno promeniti Vašu kožu! O čemu se radi…

Verujte nam - iza ovog pravila stoji nauka!

K-Beauty je poznat po svojim inovativnim formulacijama, primeni i tehnikama proizvoda. Govorimo o svemu, od maski natopljenim tonerima i serumima do trenutno popularnog tzv. “slugging”-a, odnosno natapanja kože debelim okluzivnim slojem odnosno vazelinom. Dakle, nije nikakvo iznenađenje činjenica  da će se korejske žene upustiti u testiranje novog pravila hidratacije, odnosno pravila hidratacije od 5 sekundi!

Šta je to zapravo?!

Ovo pravilo od 5 sekundi, predlaže da se sa rutinom nege kože počne odmah nakon pranja, u roku od 5 sekunde! Iako ovo može izgledati kao pomalo luckasta preporuka fanatika za negu kože, nauka nam govori da je hidratacija odmah nakon čišćenja apsolutno bolja za vašu kožu! Skeptični ste, zar ne…

Evo razloga zašto biste trebali usvojiti ovu tehniku…

1. Koža je pogodnija  za apsorbciju aktivnih supstanci kada je mokra!

Spoljni sloj vaše kože, stratum corneum, ima jednu glavnu funkciju: da deluje kao barijera između vaših živih ćelija i spoljašnjeg sveta. Kada nanesete serum (ili bilo koji drugi proizvod za negu kože) u takozvanoj lokalnoj primeni, želite da vaša koža apsorbuje maksimalnu količinu aktivnih sastojaka. Međutim, vaš spoljašnji sloj kože će pokušati da obavi upravo svoj osnovni zadatak, a to je da ne dozvoli da bilo šta spoljašnje prodre u unutrašnjost ćelija. Kada to imate na umu, shvatićete da većinu vremena, kompanije za negu kože formulišu proizvode da “ubede” odbrambeni sloj kože da propušta aktivne sastojke. To rade uz pomoć trikova, odnosno sastojaka koji poboljšavaju prodiranje kao što su glikoli i niska pH vrednost kiselina.

2. Okluzivne supstance u hidratantnim kremama mogu da se zatvore u vodi!

Hidratantni sastojci spadaju u tri kategorije: humektanti, koji zadržavaju vodu i sprečavaju njeno isparavanje i to su zapravo sastojci koji daju koži hidrataciju poput hijalurona; emolijensi, koji se upijaju u kožu i izglađuju sve pukotine; i okluzivi, povećavaju količinu vlage u koži tako što sprečavaju njezino površinsko isparavanje i ostaju na koži u obliku zaštitnog filma, tako da su najefikasniji ako se nanose na vlažnu kožu.

Zbog okluziva ćete želeti da nanesete hidratantnu kremu što je pre moguće. Voda isparava, a čišćenje obično uzrokuje da vaša koža bude „propuštajuća“ za vodu, tako da obično završite sa više dehidriranom kožom nakon čišćenja ako je osušite i ne hidrirate. Okluzivi formiraju film na bazi ulja koji ne isparava da bi zarobio vlagu (i aktivne sastojke ako se nanesu na vlažnu kožu), tako da može ponovo da uđe u ćelije vaše kože. Što brže nanesete hidratantnu kremu, više vode će okluzivi zarobiti i manje vremena ćete provesti sa dehidriranom kožom!

Ovo posebno važi kada nanosite kremu za telo. Ako nanesete hidratantnu kremu za telo koja ne sadrži mnogo vode na suvu kožu, vaša koža neće imati mnogo vode da apsorbuje. Ali ako ste predugo čekali, ne brinite - hidratantna krema koja sadrži vodu takođe će vam pomoći u hidrataciji ako vam je koža dehidrirana.

3. Naši hidratantni i okluzivni favoriti!

Mediheal Baobab krema efikasno privlači i zadržava vlagu u površinski sloj kože. Njegovi hidratantni kokteli su impresivni, čak 8 vrsta hijaluronske kiseline, dok su ceramidi i vitamin E dodatni bonus kada znate da se radi o sastojicima koji obezbeđuje zaštitni sloj, ne dozvoljavajući vodi da ispari iz kožne barijere.

Sada kada znamo da se isplati krenuti direktno u rutinu nege kože odmah nakon čišćenja, da li će to uticati na vašu rutinu nege kože? Da li ste osetili razliku? Recite nam u komentarima ispod!

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara